8. 5. 2024

Zadlužení zemí EU klesá… alespoň relativně (24.1.2018)


Nejnovější čísla z Eurostatu mohou vzbuzovat nadšení i rozpaky. Nadšení v tom, že v poměru k HDP se veřejný dluh na konci třetího čtvrtletí snížil téměř ve všech zemích EU.


Nejnovější čísla z Eurostatu mohou vzbuzovat nadšení i rozpaky. Nadšení v tom, že v poměru k HDP se veřejný dluh na konci třetího čtvrtletí snížil téměř ve všech zemích EU. Rozpaky nad tím, že třeba dluh druhé nejzadluženější země EU – Itálie – dále roste nebo že dluh většiny zemí EU nominálně dále narůstá a relativní zlepšení tak jde na vrub pouze vyššímu HDP. Z výsledků rovněž plyne, že ČR je aktuálně čtvrtou nejméně zadluženou zemí EU. Navíc se její dluh meziročně snížil jak relativně (na 35,1 %), tak nominálně (na 1,7 bilionů).

Ponecháme-li stranou Řecko jako nejvíce zadlužený stát v EU (177 % HDP), tak za pozornost jistě stojí již zmíněná Itálie. Země, která je hned druhá v pořadí (134,1 % HDP), je tedy ve větších problémech než bankovní krizí postižený Kypr nebo Portugalsko. Přesto tento fakt investory až tak trápit nemusí, když je tu ECB ochotná nakupovat mj. italský dluh, zatímco tu není nikdo, kdo by Itálii přiměl tento problém dlouhodobě řešit. ECB zatím ve svém portfoliu nashromáždila italské dluhopisy v hodnotě téměř 327 mld. eur, což mimochodem odpovídá zhruba 20 % italského HDP.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.