26. 4. 2024

Za mořem se zelení


Na rozdíl od pátečního zkráceného obchodování, kdy jsme toho v Americe příliš nezažili, byl dnešek v zámoří pln optimizmu. Všechny zámořské indexy se dnes zhodnotily o více než 1 %.

Na rozdíl od pátečního zkráceného obchodování, kdy jsme toho v Americe příliš nezažili, byl dnešek v zámoří pln optimizmu. Všechny zámořské indexy se dnes zhodnotily o více než 1 %. Konkrétně Dow Jones přidal 1,5 %, S&P500 1,6 % a technologický Nasdaq dokonce 2,1 %. Tato pozitivní nálada má původ hlavně v Evropě, kde to dnes opět vypadalo o něco nadějněji se situací okolo italského rozpočtu. Jak bude týden postupovat, může se ale situace měnit. Za prvé dnešek nemusí znamenat na poli tohoto jednání definitivní zlom. Za druhé akciové trhy bude ovlivňovat také dění okolo Británie a jejího odchodu z Evropské Unie.

Příjemný příběh pro svoje akcionáře dnes píše automobilka General Motors. Ta si na dnešek schovala oznámení o nákladových škrtech pro příští rok. Konkrétně šlo o oznámení, že v roce 2019 bude uzavřeno 5 severoamerických továren. Zároveň s tím půjde ruku v ruce šetření nákladových položek ve formě mimo jiné i mzdových nákladů. Investoři tento příslib zlepšeného hospodaření ocenily silným nárůstem, po kterém muselo být dokonce pozastaveno obchodování. Tento nárůst se relativně rychle ustálil na úrovních +4,8 %, kde den uzavřel.

Po pátečním extrémním propadu cen ropy se dnes dočkáváme korekce, je ale nutné podotknout, že nárůst blížící se třem procentům, který by obyčejně musel být provázen výrazně dobrou zprávou, je dnes pouze chabou náplastí a WTI i Brent se tak stále drží poblíž úrovní z druhé poloviny roku 2017. WTI se obchoduje lehce nad 51 USD za barel a nebezpečně se tak začíná blížit úrovni rentability amerických břidlicových vrtů.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.