6. 5. 2024

Voda od ledna zdraží. Lidé si připlatí napříč republikou.


Od příštího roku zdraží většině domácností voda, a to v průměru o pět procent. Navýšení cen vodného a stočného už oznámili například Moravskoslezský kraj, Plzeň nebo hlavní město Praha. Vodárenské společnosti to zdůvodňují růstem platů a zdražováním el...

Od příštího roku zdraží většině domácností voda, a to v průměru o pět procent. Navýšení cen vodného a stočného už oznámili například Moravskoslezský kraj, Plzeň nebo hlavní město Praha. Vodárenské společnosti to zdůvodňují růstem platů a zdražováním elektřiny.

Zatím nejvyšší oznámený nárůst čeká na obyvatele Moravskoslezského kraje. "Od nového roku bude 45 korun za kubík vodného a 40 korun stočného. Dohromady půjde o 85 korun a meziročně to představuje zvýšení o 4 koruny za kubík. Je to necelých pět procent," říká mluvčí Severomoravských vodovodů a kanalizací Marek Síbrt.

 

Zdražování už je ale jisté i v Plzni. Za kubik si zde lidé připlatí dvě koruny - cena vodného a stočného tedy vzroste z dnešních 86 na 88 korun za kubík. Čtyřčlenná rodina tak bude muset vytáhnout z peněženek asi o 300 korun ročně víc.

 

V Praze stoupá cena vodného a stočného každoročně o inflaci. Ani letos tomu nebude jinak. "Pražané za 1000 litrů vody zaplatí 89 korun 66 haléřů a to včetně DPH," informuje mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek.

 

 

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.