2. 5. 2024

Víkendář: Putin nakonec zase takový kamarád nebude


Americký prezident Donald Trump tvrdí, že budování dobrých vztahů s Ruskem není jeho zájmem, ale zájmem všech Američanů. Podle jeho názoru může Rusko pomoci „řešit problémy se Severní Koreou, Ukrajinou, ISIS či Íránem“.

Americký prezident Donald Trump tvrdí, že budování dobrých vztahů s Ruskem není jeho zájmem, ale zájmem všech Američanů. Podle jeho názoru může Rusko pomoci „řešit problémy se Severní Koreou, Ukrajinou, ISIS či Íránem“. I proto Trump před několika dny gratuloval Putinovi k jeho volebnímu vítězství ve volbách, které lze jen těžko považovat za svobodné. Jak ale na stránkách The Atlantic poukazuje Uri Friedman, americko-ruské vztahy se nyní prudce zhoršují poté, co Spojené státy nařídily 60 ruským diplomatům odchod ze země a uzavřely ruský konzulát v Seattlu.

Vyhoštění je reakcí na otrávení ruského agenta a jeho dcery, ke kterému došlo ve Velké Británii. K podobnému kroku přikročila řada dalších zemí a Britové hovoří o „největším kolektivním vyhoštění ruských agentů v historii“. Trump uvedl, že Spojené státy nemohou zlepšovat vztahy s Ruskem, když Rusové odmítají zodpovědnost za zmíněný čin, ohrožují přátele USA a provádějí destabilizační a agresivní kroky. Vysoký zástupce americké vlády zase hovoří o tom, že Rusové využívají diplomatické imunity k podkopávání demokracie v zemích, ve kterých pobývají.

Tato rétorika ukazuje na změnu v postoji Bílého domu ke Kremlu. Rusko sice hraje významnou roli v problémech, u kterých Trump doufal v nalezení společného řešení. Jenže Kreml podporoval Severní Koreu i Írán poté, co se Trumpova vláda snažila o jejich izolaci. Rusko pomáhalo syrskému prezidentovi Al-Assadovi namísto toho, aby se zaměřovalo na boj s ISIS, překračuje mezinárodní normy tím, že násilně změnilo hranice Ukrajiny. Pokud někdo tvrdí, že při řešení problémů v Koreji či na Ukrajině může pomoci, je to podobné, jako kdybychom doufali, že při fotbalu nám pomůže soupeř tím, že si bude záměrně dávat vlastní góly.

Trump sice váhal s kritikou Putina, ale faktem je, že vztahy mezi oběma zeměmi se zhoršují. Trumpova vláda poskytla zbraně Ukrajině, bombardovala Al-Assada poté, co použil chemické zbraně a celkově zvýšila aktivitu amerických vojenských sil v Sýrii. Zavedla také sankce v reakci na ruské vměšování se do průběhu prezidentských voleb v USA a nyní Trump vyhostil více ruských diplomatů než kterýkoliv jeho předchůdce. Možná se to dalo čekat – odbornice na vývoj v Rusku Fiona Hill hovořila o rychlém rozpadu „přátelství“ mezi Trumpem a Putinem již v roce 2016. Rusko je totiž podle ní stejně expanzivní a nechce nikde ustoupit jako Spojené státy.

Trumpův bezpečnostní poradce H.R. McMaster tvrdí, že „geopolitické problémy jsou zpět, a to ve velkém stylu“. Podle jeho názoru jsme si mohli užít jen krátké přestávky během období po konci studené války, kdy byl svět v relativním klidu. A ukazuje na to i fakt, že McMaster ze své funkce odchází a místo něj přichází jestřáb, který bude přátelství s Ruskem nakloněn asi mnohem méně.

Zdroj: The Atlantic

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.