19. 4. 2024

Tisíce let stará kniha a jedovaté plody sociálních sítí


Sociální sítě jsou jedním z fenoménů naší doby, zanechávají mohutný otisk na akciovém trhu, v ekonomice a také společnosti. Pan Petr Honzejk minulý týden na ihned.

Sociální sítě jsou jedním z fenoménů naší doby, zanechávají mohutný otisk na akciovém trhu, v ekonomice a také společnosti. Pan Petr Honzejk minulý týden na ihned.cz psal, že „opravdu nejsou prostorem, který lidi spojuje, jak by jejich název naznačoval. Je to bitevní pole, ale...ještě poměrně nedávno takový vývoj skoro nikdo neočekával.“ Ono to určitě není vždy a všude tak zlé, ale jde zčásti o trefný popis. Proč k tomu ale došlo? Odpověď je podle pana Honzejka „kupodivu stará už nejméně 60 let - pochází z doby, kdy po sociálních sítích nebylo ani vidu, ani slechu“. Což je omyl v tom smyslu, že jádru věci se věnuje dílo mnohem, mnohem starší.

Onou šedesát let starou odpovědí má být „legendární dílo Eliase Canettiho Masa a moc“. Canetti v něm prý mimo jiné hovoří o „potěšení z rozsudku“, které „na základě důkladného studia“ má být „člověku bytostně vlastní“. A jak dodává pan Honzejk, „samozřejmě s negativním výsledkem, protože právě negativita rozsudku je zdrojem onoho potěšení“. Popis je to vcelku dobrý, mohli bychom také říci, že se chováme podle pomýleného principu „čím více shodím druhého, o to výše se budu cítit já sám“. Jak jsem ale psal, o celé věci v obrazech hovoří dílo ještě mnohem „legendárnější“ a neporovnatelně starší. Posuďte sami:

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.