26. 4. 2024

Technologie vrátily na Wall Street zelenou barvu


Americkým akciím se po vlně brutálních výprodejů z úvodu týdne podařilo odrazit od svých letošních minim. Burzy v zámoří rostly navzdory špatným makroekonomickým ukazatelům a negativnímu oznámení organizace OECD, která snížila odhadu růstu globální eko...

Americkým akciím se po vlně brutálních výprodejů z úvodu týdne podařilo odrazit od svých letošních minim. Burzy v zámoří rostly navzdory špatným makroekonomickým ukazatelům a negativnímu oznámení organizace OECD, která snížila odhadu růstu globální ekonomiky. V USA jednak prudce klesly objednávky zboží dlouhodobé spotřeby a za druhé se zvýšily žádosti o dávky v nezaměstnanosti, které vzrostly na 224 tis. (odhad 215 tis.).

Za středeční pozitivní sentiment může zejména sektor technologií reprezentovaný indexem Nasdaq , jež posílil těsně pod hodnotu 7000 bodů a připsal si tak růst o téměř 1 %. Index zpevnil především díky uskupení akcií FAANG, ze kterého posílily 4 z 5 členů vyjma internetové televize Netflix. Průmyslový Dow Jones táhly hlavně ropné společnosti v čele s akciemi společností Chevron (+1,21%) a Exxon Mobil (+0,77%).
Oživení na energetický sektor přinesly informace o stavu amerických zásob, které měly za následek růst ceny lehké texaské ropy WTI o 1,9 %.

Nedařilo se naopak sektoru zdravotnictví jako jednomu z hlavních představitelů necyklických odvětví. Nejhůře se vedlo akciím společnosti Johnson & Johnson, jež včera paradoxně zavřely na historických maximech. Pokles akcií o 3 % má na svědomí americký odvolací soud, který zamítl blokaci vstupu na trh konkurenční generické verzi léku Zytiga na léčbu rakoviny prostaty. Rozhodnutí soudu by tak firmu Johnson & Johnson mohlo stát miliony dolarů, protože se jedná o jeden z jejich nejlépe prodávaných produktů.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.