25. 4. 2024

Schodek zahraničního obchodu USA na sedmiměsíčním minimu


Schodek zahraničního obchodu Spojených států se v dubnu snížil na nejnižší úroveň za sedm měsíců, když export stoupl na rekordní úroveň, zejména díky dodávkám průmyslových materiálů a sójových bobů.


Schodek zahraničního obchodu Spojených států se v dubnu snížil na nejnižší úroveň za sedm měsíců, když export stoupl na rekordní úroveň, zejména díky dodávkám průmyslových materiálů a sójových bobů. Jak dnes oznámilo americké ministerstvo obchodu, obchodní deficit klesl v porovnání s březnem o 2,1 procenta na 46,2 miliardy dolarů (asi jeden bilion korun), což je nejméně od loňského září.

Analytici v anketě agentury Reuters odhadovali dubnový deficit v průměru na 49 miliard USD. Ministerstvo současně revidovalo výši schodku za březen, a to na 47,2 miliardy dolarů z dříve zveřejněných 49 miliard.

Vývoz se v dubnu zvýšil o 0,3 procenta na rekordních 211,2 miliardy dolarů, zatímco dovoz klesl o 0,2 procenta na 257,4 miliardy.

Navzdory úsilí prezidenta Donalda Trumpa o řešení obchodní nerovnováhy novými cly a obchodními dohodami, za dosavadní část letošního roku je obchodní schodek meziročně o 11,5 procenta vyšší.

Silná data vykazuje řada segmentů, zpracovatelským průmyslem počínaje a spotřebitelskými výdaji konče. Podle kalkulace odborníků centrální banky (Fed) v Atlantě ekonomika USA za druhé čtvrtletí zřejmě zrychlí růst v přepočtu na celý rok na čtyři procenta z 2,2 procenta v prvním kvartálu.

Příznivé vyhlídky však ohrožuje ochranářská politika prezidenta Trumpa. Minulý týden prodloužil cla na dovoz hliníku a oceli z Kanady, Mexika a Evropské unie. První dvě země už zareagovaly uvalením cel na dodávky z USA. Protiopatření zvažuje také EU i Čína.

Politicky citlivý obchodní deficit s Čínou v dubnu stoupl o 8,1 procenta na 28 miliard dolarů. Schodek s Mexikem klesl o 29,8 procenta na 5,7 miliardy dolarů.

Trump pohlíží na obchodní schodek jako na ekonomickou slabinu, kterou může odstranit agresivnější obchodní politikou. Řada ekonomů ale podle agentury AP poukazuje na to, že za schodek může zejména skutečnost, že Spojené státy trvale utrácejí víc, než produkují.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.