2. 5. 2024

Roboti v supermarketech a rizikovost investic do technologických akcií


V jednom extrémním scénáři mohou roboti již za poměrně krátkou dobu nahradit lidi v široké škále zaměstnání, v druhém jsou veškeré úvahy o dalekosáhlé robotizaci a automatizaci jen další nafouklou bublinou.

V jednom extrémním scénáři mohou roboti již za poměrně krátkou dobu nahradit lidi v široké škále zaměstnání, v druhém jsou veškeré úvahy o dalekosáhlé robotizaci a automatizaci jen další nafouklou bublinou. Realita se téměř jistě usadí někde mezi těmito extrémy a naše generace možná konečný výsledek ani nebude moci posoudit. Zajímavé je ale sledování i postupných kroků automatizačním směrem a jedním z prvních netradičních krůčků může být to, o co se nyní snaží Walmart. Samozřejmě, že to sebou nese i možné investiční teze.

Na následujícím až idylicky vyhlížejícím obrázku vedle sebe kráčí zaměstnankyně WM a „za ruku“ vede stroj od společnosti Bossa Nova Robotics. Ten se učí sledovat pohyb na regálech, najít špatně naceněné zboží a podobné chyby a celkově se starat o to, aby na policích bylo vše, jak má být. Nepřemítejme nyní o tom, zda tento robot vezme slečně práci a ona poté, co si hřála robotického hada na prsou, skončí v řadách nezaměstnaných. Či zda jí ona mašinka spolu s dalšími roboty naopak umožní přejít na pozici kreativnější, kde se bude moci více realizovat. Podívejme se na věc investičně.

Zdroj: Bossa Nova Robotics

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.