27. 4. 2024

Propad cen potravin poslal inflaci z červnových vrcholků (Analýzy makroindikátorů)


Investiční služby Komerční banky, aktuální tržní data, analýzy a komentáře.

Spotřebitelské ceny v červenci v souladu s očekáváním vzrostly, nicméně jejich dynamika byla brzděna markantním snížením cen potravin. Celková inflace zpomalila, ale stále se drží bezpečně nad 2% inflačním cílem ČNB. Oproti prognóze centrální banky byla červencová inflace níže, nicméně překvapení z titulu poklesu cen potravin by na další zvyšování sazeb nemělo mít vliv.            

Po červnovém překvapivém zrychlení domácí inflace v červenci zvolnila, když se z 2,6 % svezla na 2,3 %. Průměrná cenová hladina se meziměsíčně zvýšila o 0,2 %, i když jí výrazně brzdil pokles cen potravin. Ty byly v červenci meziměsíčně o 1,8 % levnější než v červnu. Jejich meziroční inflace se tak přehoupla z kladných 2,6 % do záporných 0,2 %. Dolů šly také ceny pohonných hmot. Ty se snížily poprvé po třech měsících. Jejich pokles však činil pouze 0,1 % a jejich meziroční změna činí 12,7 %. Odrážejí tak vývoj na globálním trhu s ropou. Mírně nahoru šly regulované ceny (+0,1 % m/m). Úctyhodné zrychlení předvedly jádrové ceny. Ty v červenci vzrostly o 0,8 % m/m a jejich meziroční inflace od dubna zrychluje. V červenci podle našeho výpočtu dosáhla 2,4 %.

Cenový růst byl v červenci nižší, než předpokládá výhled ČNB. Ta totiž prognózu vytvářela ještě předtím, než vyšel průzkum o cenách potravin. Překvapení v cenách potravin by ale podle jejích slov nemělo výrazně měnit její pohled na měnovou politiku. Vzhledem k silné jádrové inflaci vnímáme dnešní statistiky jako riziko pro rychlejší zvyšování sazeb, než s čím počítá naše současná prognóza. Centrální banka předpokládá v letošním roce další dvoje zvýšení sazeb. My se domníváme, že část práce za ní udělá kurz koruny. Sazby by tak podle našeho odhadu měly jít nahoru letos už pouze jednou, a to v listopadu. Stoupá však riziko toho, že úroky se budou zvyšovat kromě listopadu i v září. Koruna dnes navíc reagovala na zveřejněná čísla oslabením a pravděpodobně tak reflektovala pouze rozdíl výhledu ČNB od realizovaných čísel a nezohledňuje sílu jádrové inflace. Její vývoj tak také podporuje rychlejší zvyšování sazeb.    

Očekáváme, že inflace na podzim sice zvolní ke dvěma procentům, ale výrazně pod tuto hodnotu by se dostat neměla. Na začátku roku by měla zase zrychlit, když jí popožene nárůst cen energií. Nad dvěma procenty by se tak měla podle naší současné prognózy držet až do konce příštího roku.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.