8. 5. 2024

Proč se nám nemůže podařit rychle zkopírovat německý ekonomický zázrak?


Na konci devadesátých let bylo Německo považováno za slabý článek evropské ekonomiky, ale postupně se z něj stala hvězda. Určitě není možné, aby se všechny významné ekonomiky světa po jeho vzoru staly exportními velmocemi – vyjma možnosti, že začneme o...

Na konci devadesátých let bylo Německo považováno za slabý článek evropské ekonomiky, ale postupně se z něj stala hvězda. Určitě není možné, aby se všechny významné ekonomiky světa po jeho vzoru staly exportními velmocemi – vyjma možnosti, že začneme obchodovat s u nás populárními marťany. Z německého ekonomického příběhu se ale jistě lze v lecčems poučit a dvojnásob by to mohlo platit pro naší ekonomiku, která je té německé v mnohém blízká. Cestě tomuto poučení ale stojí mimo jiné to, že žádná jednotná teorie německého úspěchu neexistuje. Doposud.

Ekonomka Dalia Marin z University of Munich se na stránkách VoxEU pokusila o jakousi syntézu toho, co o německém úspěchu víme a co zřejmě hrálo hlavní a co vedlejší roli (základem jí je nová e–kniha dostupná na stránkách VoxEU) . Marin v první řadě poukazuje na to, že k transformaci německé ekonomiky došlo v době, kdy došlo k prudké liberalizaci a expanzi obchodu s východní Evropou. To značně přispělo k decentralizaci jednání o mzdách v německých firmách, jejich flexibilnějšímu managementu a zjednodušení složité hierarchie a expanzi výrobních kapacit na východ. Výsledkem byly nižší náklady a celkově vyšší konkurenceschopnost.

Ekonomka konkrétně tvrdí, že možnost přesouvat výrobu do zemí na východ od německých hranic posunula vyjednávací sílu na německém trhu práce ve prospěch korporátního sektoru. Takzvané Hartzovy reformy, které bývají zmiňovány jako důležitý zlom na cestě k revitalizaci německé ekonomiky, prý naopak zase takovou roli nehrály. Na druhou stranu ale výsledný utlumený růst mezd nemůže vysvětlit celkovou exportní úspěšnost Německa. K té významně přispěla i možnost vývozní a produkční expanze na východ a s ní spojená vyšší flexibilita firemního vedení a struktur.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.