15. 5. 2024

Pražská burza ztrácí pět procent, koruna prolomila 26 Kč/EUR


Praha 12. března (ČTK) - Akcie na pražské burze dnes od rána pokračují v propadu. Po zahájení obchodování ztrácel index PX přes pět procent. Jeho hodnota klesla až na 838,55 bodu, což je nejméně od července 2016. Vyplývá to z údajů na webu burzy. Pražská burza tak následuje Evropu, kde dnes akcie rovněž prudce oslabují kvůli zákazu cestování z Evropy do USA. Podle údajů na webu Patria Online oslabuje i česká měna vůči oběma světovým měnám. Koruna před 10:00 prolomila hranici 26 Kč/EUR, kde byla naposledy v červenci 2018.

Americký prezident Donald Trump v noci na dnešek ohlásil třicetidenní zákaz cestování z Evropy do USA s výjimkou Británie. Omezení, které má v USA zpomalit šíření nového koronaviru, bude platit od páteční půlnoci.

Pražská burza po hodině obchodování propad zmírnila na čtyři procenta. Nejvýrazněji ztrácejí hodnotu akcie nápojářské Kofoly, které oslabují o více než sedm procent. Téměř pětiprocentní propad je patrný u akcií elektrárenské společnosti ČEZ, akcie se obchodují už za méně než 400 korun. Více než čtyři procenta odepisují cenné papíry Erste Group Bank, Komerční banky či provozovatele horských středisek TMR. Přes tři procenta ztrácí pojišťovna VIG a Moneta Money Bank.

Česká měna proti středečnímu závěru ztrácí 31 haléřů, v 10:00 se obchodovala za 26,06 Kč/EUR. K dolaru od středy oslabila o 30 haléřů na 23,13 Kč/USD.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.