1. 5. 2024

Pražská burza navzdory propadu akcií ČEZ posílila


Praha 2. července (ČTK) - Pražská burza dnes opět posílila. Index PX stoupl o 1,59 procenta na 938,45 bodu. Burze znovu pomohl růst akcií bank, zatímco akcie energetické firmy ČEZ výrazně ztrácely. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Cenné papíry ČEZ zaznamenaly jeden z největších objemů obchodů a zároveň nejvýraznější propad z hlavních emisí burzy. Zlevnily o 4,27 procenta na 481,50 koruny. "Energetická společnost ČEZ se dnes první den obchoduje bez práva na dividendu ze zisku minulého roku. Je obvyklé, že cena akcií v tento den, tzv. ex-dividend, klesne právě o výši dividendy. Pokles je ale nižší než zmíněná dividenda. A tak je i dnešní výkon ČEZ vlastně pozitivní," sdělil analytik Komerční banky Bohumil Trampota.

Většina hlavních emisí si polepšila, včetně akcií bank, které spolu s akciemi ČEZ patřily k nejobchodovanějším emisím. Největšího růstu dosáhly cenné papíry Komerční banky, které zdražily o 5,07 procenta na 580 korun. Podobně rostly i cenné papíry bankovní skupiny Erste, které posílily o 4,89 procenta na 592 korun. Další bankovní emise, akcie Moneta Money Bank, zdražila o 3,71 procenta na 55,90 koruny.

Česká měna dnes mírně posílila k euru a oslabila vůči dolaru. Koruna k 17:00 zpevnila oproti předchozímu závěru k euru o dva haléře na 26,59 Kč/EUR. K dolaru oslabila o pět haléřů na 23,68 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

 

Kurz české měny:

  Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 26,61 26,59
Kč/USD 23,63 23,68

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.