15. 5. 2024

Pražská burza je nejvýše od doby před začátkem nouzového stavu


Praha 14. dubna (ČTK) - Pražská burza se po pěti růstech v řadě dnes dostala na nejsilnější úroveň od doby před vyhlášením nouzového stavu v Česku kvůli koronaviru. Index PX dnes stoupl o 1,37 procenta na 851,56 bodu. Polepšily si téměř všechny hlavní emise.

Vyšší než dnes byl index pražské burzy naposledy 11. března. Následující den vláda vyhlásila kvůli šíření koronaviru nouzový stav a poté zavedla opatření, která mimo jiné uzavřela restaurace, část obchodů a provozovny některých služeb. Index PX se prudce propadal od začátku března, kdy se objevily v Česku první případy koronaviru. Z více než tisícovky bodů klesl do 18. března až na zhruba 690 bodů. Poté začal opět postupně posilovat.

V dnešním obchodování si polepšila naprostá většina hlavních emisí burzy. Zdražily i cenné papíry energetické firmy ČEZ, se kterými se obchodovalo v největším objemu. Posílily o 1,13 procenta na 447,50 koruny. Vedení firmy dnes oznámilo, že navrhuje vyplatit z loňského zisku dividendu 34 korun za akcii před zdaněním. Pokud valná hromada rozhodne podle návrhu, bude mezi akcionáře rozděleno 18,3 miliardy korun, stát jako majoritní akcionář získá zhruba 12,8 miliardy korun. Z předloňského zisku vyplatil loni ČEZ dividendu 24 korun za akcii před zdaněním.

Nejvýraznějšího růstu dnes na burze dosáhly akcie textilní společnosti Pegas Nonwovens, a to o 3,65 procenta na 624 korun.

Česká měna dnes zpevnila k oběma hlavním světovým měnám. Koruna posílila k 17:00 proti předchozímu závěru k euru o devět haléřů na 26,83 Kč/EUR a k dolaru o 16 haléřů na 24,46 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

 

Kurz české měny:

  Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 26,92 26,83
Kč/USD 24,62 24,46

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.