29. 4. 2024

Obchody na pražské burze byly v 1. čtvrtletí nejvyšší za pět let


Praha 18. května (ČTK) - Objem obchodů na pražské burze v letošním prvním čtvrtletí vzrostl o 36,4 procenta na 40,6 miliardy Kč, což bylo nejvíce za posledních pět let. ČTK o tom dnes informovala Burza cenných papírů Praha. Na burzách byla během prvního čtvrtletí podle analytiků rekordní rozkolísanost kurzů, což přináší vyšší objemy transakcí.

"V rámci daných čísel převládala strana prodávajících, a burzy po celém světě tak zaznamenaly ztráty v řádech desítek procent. Vlivem koronaviru a nyní související ekonomické krize lze očekávat, že i zbytek roku bude rozkolísaný a objemy transakcí nejen na pražské burze tak lze očekávat nadprůměrné," řekl ČTK ředitel společnosti Starteepo František Bostl.

Zatímco leden na pražské burze ještě významně nevybočoval ze sezonního normálu, únorové objemy obchodů už lze hodnotit jako nadprůměrné, doplnil analytik Wood and Company Vladimír Vávra. Byl to podle něj právě březen, kdy naplno vypukla koronavirová krize, díky němuž se pražská burza mohla pochlubit největším čtvrtletním objemem obchodů za pět let.

Nicméně investorům zvýšená obchodní aktivita mnoho důvodů k radosti nepřinesla, neboť právě v březnu index PX ztratil 19 procent. Šlo o nejhlubší meziměsíční propad od roku 2008. V samotném březnu se na pražské burze zobchodovaly akcie za 21,3 miliardy Kč, tedy více než dvojnásobek průměrného měsíčního objemu. Nejobchodovanější titul, akcie energetické společnosti ČEZ, v březnu zaznamenal objem převyšující sedm miliard korun, což je pro částka srovnatelná s objemem obchodů celého trhu z letošního ledna, poznamenal Vávra.

V roce 2019 objemy obchodů na akciovém trhu pražské burzy meziročně klesly o 22,5 miliardy na 120 miliard Kč, v roce 2018 činily 142,5 miliardy korun. Byly tak nejnižší od roku 1994. Ještě v roce 2007 obchody překročily bilion korun. Poté postupně klesaly.

BCPP je z 92,74 procenta dceřinou společností skupiny CEE Stock Exchange Group (CEESEG), největší burzovní skupiny v regionu střední a východní Evropy.

 

Objemy obchodů v prvním čtvrtletí (mld. Kč):  
2020 40,585
2019 29,755
2018 36,860
2017 40,319
2016 36,588

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.