16. 4. 2024

Nvidia hraje na kartu diverzifikace


Výroba čipů zažívá svůj „zlatý věk“, řekli tento měsíc John Hennessy a David Patterson, dva guruové na počítačový design. Posun ke cloudové technologii, nárůst specializovaných výpočetních úkonů díky umělé inteligenci a pomalá smrt Moorova zákona (tj.

Výroba čipů zažívá svůj „zlatý věk“, řekli tento měsíc John Hennessy a David Patterson, dva guruové na počítačový design. Posun ke cloudové technologii, nárůst specializovaných výpočetních úkonů díky umělé inteligenci a pomalá smrt Moorova zákona (tj., že počet tranzistorů, které mohou být umístěny na integrovaný obvod, se při zachování stejné ceny zhruba každých 18 měsíců zdvojnásobí) naznačují, že vzniká rostoucí trh pro „akcelerační“ čipy vytvořené ke drastickému zrychlení určitých typů běžných výpočtů.

Jedním ze standardních nositelů tohoto trendu je Nvidia, americká firma, která vyrábí grafické čipy (GPU), speciálně vytvořené pro vizuálně náročné moderní videohry. Tyto čipy, jak se zdá, se výborně hodí i na typy výpočtů, které se vyžadují na vše od komplexních simulací klimatu až po strojové učení. Upravenou verzi GPU od Nvidie můžete najít v superpočítačích, datových centrech i v autech. Nadšení ohledně těchto příležitostí pomohlo v říjnu vyhnat akcie firmy až na 289 USD.

Od té doby se její akcie propadly. 14. února ohlásila firma bídné kvartální výsledky. Výnosy klesly o 24 % meziročně a zisk o 49 %. Jensen Huang, zakladatel a šéf Nvidie, to popsal jako „turbulentní závěr toho, co byl úžasný rok“.

Nvidia navzdory jejím ambicím o diverzifikaci stále vydělává většinu ze svých 11,7 miliard dolarů ročních výnosů tím, že prodává čipy hráčům. A byla to právě herní divize firmy, která reportovala největší propad s výnosy klesajícími o 45 % v posledním kvartálu v porovnání s loňským rokem. Herní čísla Nvidie zahrnují i peníze z prodeje GPU těžařům kryptoměn, což je bublina, která nedávno praskla. Ale to je již úplně jiný příběh.

Nejnovější „Turing“ čip podporuje pokročilou grafiku nazvanou sledování paprsku. Sledování paprsku dodává realističtější světlo, ale vyžaduje obrovské množství výpočetní síly. Kvůli tomu se ve hrách obecně nevyužívá. V současnosti tuto technologii podporuje pouze hrstka velkých titulů. Kromě sledování paprsku nabízí čip slušné zlepšení výkonu oproti předchozím produktům firmy. Čipy Nvidie jsou obecně rychlejší než ty od AMD, jejího jediného konkurenta v segmentu her, a to ji dodalo odvahu zvýšit ceny (grafické karty Turing mohou vyjít až na 1 500 USD). Účtovat si vysokou sumu za mírné vylepšení se ale, k nevelkému překvapení, ukázalo jako dost náročné.

Nevyvedený kvartál bude pro Nvidii představovat pravděpodobně pouze malý výkyv. Firma očekává, že se její výnosy příští rok zlepší. Všechny neherní divize až na jednu v roce 2018 rostly. Stejně jako se rozšiřují technologie cloudu a umělá inteligence, poptávka po produktech Nvidie také poroste. Ale čelí rostoucí konkurenci. Větší výrobci čipů jako Intel se už po podobných trzích také poohlíží. Mnozí z potenciálních klientů, včetně Google a Microsoft, sami vstupují do byznysu výroby čipů. Facebook ohlásil 18. února čip pro umělou inteligenci. Uřídit to bude vyžadovat od Huanga velké nasazení. Stejně jako udržet své zákazníky nadále spokojené.

Zdroj: The Economist

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.