19. 4. 2024

Nové technologie jsou vidět všude. Jen ne tam, kde by to bylo nejvíce potřeba


Podle některých ekonomů byl pro globální ekonomiku počátek letošního roku jen škobrtnutím a ekonomická aktivita poté začala opět ožívat. Například OECD čeká, že globální růst se bude letos a příští rok pohybovat blízko 4 %.

Podle některých ekonomů byl pro globální ekonomiku počátek letošního roku jen škobrtnutím a ekonomická aktivita poté začala opět ožívat. Například OECD čeká, že globální růst se bude letos a příští rok pohybovat blízko 4 %. Vracíme se tak opět k tomu, co ještě snese nabídková strana ekonomiky.

Následující dva grafy od francouzského Natixisu ukazují (i) růst světové ekonomiky a její potenciál a (ii) vývoj zaměstnanosti (meziroční růst) a míru nezaměstnanosti ve světové ekonomice. Podle prvního grafu se hospodářství v podstatě od roku 2010 téměř soustavně pohybuje nad potenciálem a od poloviny roku 2016 se mezera navíc opět rozevírá. Potenciál je přitom odhadován na základě růstu pracovní síly a produktivity (během posledních plovoucích pěti let). Druhý graf ukazuje, že globální nezaměstnanost se již nyní pohybuje na úrovni roku 2008, což bylo dlouhodobé minimum. Pokud by se měly naplnit projekce OECD a jí podobných, nezaměstnanost by se velice pravděpodobně dostala na dlouho nevídané úrovně.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.