5. 5. 2024

Když na akciovém trhu není záchrany


Když se na akciových trzích začaly objevovat první turbulence, uvažovali jsme zde nad tématem defenzivních sektorů a akcií. Ty mohou budit dojem univerzálně fungujících bezpečných přístavů, ale někdy jde skutečně jen dojem.

Když se na akciových trzích začaly objevovat první turbulence, uvažovali jsme zde nad tématem defenzivních sektorů a akcií. Ty mohou budit dojem univerzálně fungujících bezpečných přístavů, ale někdy jde skutečně jen dojem. Který z nich v konečném důsledku udělá nepříjemnou past. Jak tomu bylo doposud?

Komunikační služby a zboží dlouhodobé spotřeby svým chováním nepřekvapily a asi to od nich čekal jen málokdo. Svým složením nejde o sektory defenzivní, ale naopak ofenzivní, cyklické. Trpěly tak v podstatě již od října – viz následující grafy. Z trochu jiného soudku je zboží krátkodobé spotřeby (třetí graf). Tedy firmy vyrábějící zboží jako zubní pasty, prací prášky, či potraviny, které by na ekonomický cyklus mělo být mnohem méně citlivé, než třeba nákup auta. Jak tento defenzivní mechanismus obstál v posledních měsících a týdnech?

Jen z části. Tento sektor sice odolával znatelně lépe než ty cyklické a to až do konce listopadu. Jenže pak s o to větší razancí korigoval a nyní se tak relativně k plovoucímu průměru pohybuje ještě níže, než předchozí dva. A ve srovnání se stavem před dvanácti měsíci je na tom mnohem hůře, než zboží dlouhodobé spotřeby a tudíž je tu namístě uvažovat i o oné pasti.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.