29. 4. 2024

Kandidát na nejvíce „fake“ akcii na trhu


Pokud jsou významná média vlastněná nějakým podnikatelem, či dokonce politikem, bude to vždy vyvolávat tenze a pochyby o objektivitě jejich zpravodajství.

Pokud jsou významná média vlastněná nějakým podnikatelem, či dokonce politikem, bude to vždy vyvolávat tenze a pochyby o objektivitě jejich zpravodajství. A to snad kdekoliv na světě. Z tohoto pohledu by se tak zdálo, že nejlepším vlastníkem médií jsou buď banky, či investiční společnosti s mnoha akcionáři. Nebo ještě lépe – když jsme jejich vlastníky my. Ne v tom komunistickém smyslu „všichni vlastní všechno a nikdo tak nemá nic“. Naopak v tom kapitalistickém – když je daná mediální společnost obchodovaná na akciovém trhu. Je tomu tak například u The New York Times.

Americký prezident považuje NYT za „vlajkovou loď všech falešných zpráv“. Podívejme se nejdříve, jak si toto údajné plavidlo vede z fundamentálního pohledu. Za poslední rok si akcie společnosti zejména díky rally z počátku roku připisuje téměř 30 %, poslední tři roky jí přinesly více než 60 % návratnost. Tržby přitom byly v letech 2013 – 2016 v podstatě stabilní, určitý růst přišel až v roce 2017. Žádná raketa se nekoná ani u zisků, provozní tok hotovosti je v roce 2017 ve srovnání s rokem 2015 na polovině, volný tok hotovosti v podstatě na nule (k čemuž ovšem přispěl masivní růst investic):

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.