5. 5. 2024

Kam mají našlápnuto americké trhy


Americkým trhům se nahoru nechce, ale pokud vezmeme v úvahu jejich výkon minimálně od poloviny roku 2016, mají mírně řečeno nárok na oddych. Hůře na tom už jsou trhy evropské, u nichž se podle mne zas a znovu projevuje základní tenze: Jsou valuačně atr...

Americkým trhům se nahoru nechce, ale pokud vezmeme v úvahu jejich výkon minimálně od poloviny roku 2016, mají mírně řečeno nárok na oddych. Hůře na tom už jsou trhy evropské, u nichž se podle mne zas a znovu projevuje základní tenze: Jsou valuačně atraktivnější, může tu být větší potenciál pro růst zisků, ale eurozóna není plně funkční měnová unie. S tím se následně pojí řada společensko-politických tenzí. Při jakémkoliv náznaku problému na trzích, či v globální ekonomice, to Evropa odskáče mnohem více než USA.

Dnes bych se rád detailněji věnoval tomu, kam nás posledních pár týdnů dovedlo v USA. Pro získání dobré perspektivy je dobré si uvědomit, že americký trh si jen za posledních 12 měsíců stále připisuje více než 13 %. Takže si skutečně může dát i delší pauzu bez toho, aby dlouhodobější investoři s realistickým očekáváním průměrné návratnosti museli lomit rukama. Něco jiného už je třeba německý DAX , který je za posledních 12 měsíců na nule:

Zdroj: Bloomberg

Na počátku současné korekce jsem tvrdil, že v USA půjde v podstatě o ozdravný proces, pokud dojde ke snížení našponovaných valuací, a zároveň se výrazně nezhorší optimistický výhled globální a americké ekonomiky. Druhá podmínka je zatím z velké části naplňována - výsledková sezóna v USA dopadla dobře a pro následujících 12 měsíců se čeká silný růst ziskovosti obchodovaných společností. Na druhou stranu se ale potvrzuje teze, že v globální ekonomice již o mnoho lépe být nemůže – viz následující obrázek z dílny Fulcrum AM, který popisuje historický růst a jeho aktuální odhady:

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.