2. 5. 2024

Investiční příběh jménem Crocs: Exkluzivní výsledky, pak tvrdý pád. Nyní pokus o návrat


K akciím společnosti Crocs, jejíž produkty zná asi naprostá většina z nás, mě přivedly až informace o tom, že v březnu si připsaly 33 %. Do té doby jsem ani netušil, že se tento výrobce obuvi vůbec na burze obchoduje.

K akciím společnosti Crocs, jejíž produkty zná asi naprostá většina z nás, mě přivedly až informace o tom, že v březnu si připsaly 33 %. Do té doby jsem ani netušil, že se tento výrobce obuvi vůbec na burze obchoduje. V principu se mi podobné společnosti líbí – žádný gigant, kde levá ruka neví, co dělá pravá, jasné zaměření, jasná nika na trhu. Podívejme se, jak to v praxi vypadá v tomto případě.

S akciemi Crocs se investoři rozhodně nenudí. Vrcholu dosáhly jejich ceny v polovině roku 2015, pak oslabily téměř na třetinu, aby se na počátku roku 2017 vydaly opět nahoru a nyní se pohybují zhruba na oněch předchozích maximech. Pokud by čtenář čekal, že firma expanduje, těží z růstu střední třídy v rozvíjejících se zemích, globálního cyklického boomu a podobně, následující tabulka jej zklame. Nejde v žádném případě o sázku na růst, maximálně tak na skrytou hodnotu. Světová poptávka po obuvi tohoto typu je totiž podle následující tabulky saturována. Nebo přesněji řečeno, saturována je ta část, na kterou svým profilem kvalita/cena cílí tato společnost.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.