15. 5. 2024

Hlavní indexy akcií v USA si připsaly přes sedm procent


New York 2. dubna (ČTK) - Americké akcie dnes výrazně zpevnily. Hlavní tři akciové indexy si připsaly přes sedm procent. Mírný mezidenní pokles počtu obětí nemoci covid-19 v New Yorku, tedy státě, který šíření koronaviru nejvíce v USA sužuje, vyvolal naději, že hlavní nápor pandemie zde polevuje.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 7,73 procenta a obchodování zakončil na 22.679,99 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 7,03 procenta na 2663,68 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 7,33 procenta na 7913,24 bodu.

"To, že trh tak prudce stoupl, třebaže jeho základy stále zakouší volný pád, vlastně znamená, že trh se dívá přes údolí a říká si, že za šest měsíců budou věci stoupat," konstatoval analytik Sam Stovall ze společnosti CFRA Research. "(Investoři) se dívají přes údolí, vidí hodně hrozivých zpráv, ale říkají, že to zvládnou," dodal.

Na finančních trzích dnes dolar posiloval vůči jenu, investoři se obrátili k rizikovějším aktivům. Mají za to, že ve Spojených státech a Evropě hlavní nápor koronaviru polevuje, zatímco v Japonsku se nákaza zhoršila.

Výrazně vůči americkému dolaru posílil dolar australský. Po oznámení, že byl na jednotku intenzivní péče kvůli nemoci covod-19 převezen britský premiér Boris Johnson, klesla vzhledem k americkému dolaru libra.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti předních světových měn, kolem 22:20 SEČ mírně stoupal 0,2 procenta na 100,72 bodu. Euro vůči dolaru stagnovalo, klesalo o tři setiny procenta na 1,0796 USD.

Dolar ve stejnou dobu rostl vůči japonskému jenu o půl procenta na 109,13 JPY. Výrazně vůči americkému dolaru posiloval dolar australský, a to o 1,4 procenta na 0,6083 USD. Libra vůči dolaru odepisovala 0,2 procenta na 1,2243.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.