20. 4. 2024

Fond Quant: Akciové trhy se propadly více, než odpovídá hrozbám


Praha 30. března (ČTK) - Světové akciové trhy se v souvislosti s koronavirem propadly více, než by odpovídalo skutečným hrozbám, jež pandemie přináší. Důvodem je mimo jiné strach živený rychlostí zpravodajství a šířením zpráv na sociálních sítích. Akcie navíc byly před příchodem krize nadhodnocené o 17 procent. Vyplývá to z analýzy algoritmického fondu Quant, kterou má ČTK k dispozici.

Reakce trhů na pandemii nového koronaviru je přecitlivělá, uvedl předseda správní rady investičního fondu Quant Lukáš Foral. Přední americký akciový index S&P 500 se propadl za jediný měsíc o třetinu, podobně významný Dow Jones ztratil ještě více.

Data z období předchozích pandemií ale podle fondu ukazují, že tak prudký propad není opodstatněný. A to i přesto, že v tuto chvíli ještě není jasné, do jaké míry se tato pandemie rozšíří a jaký bude její celkový ekonomický dopad. Foral připomněl, že v důsledku Španělské chřipky, která si vyžádala více než 50 milionů životů, se S&P 500 v roce 1918 propadl jen o necelou čtvrtinu. Už o rok později se vrátil k růstu.

Vysokou zranitelnost trhů vůči pandemii Covid-19 způsobilo podle něj několik faktorů, které při podobných situacích v historii buď sehrály menší roli, nebo se nevyskytly. "Jde například o neustále se zkracující zpravodajský cyklus, silný vliv sociálních sítí nebo intenzivní propojení globálních dodavatelských řetězců," dodal.

Další vlna poklesu by přitom mohla ještě přijít. Údaje z období předchozích pandemií ale ukazují na to, že se akcie po eliminaci šíření nákazy takřka vždy vrátily k rychlému růstu, upozornil Foral.

Většinovým majitelem fondu Quant je společnost Duck Sauce, zbylý podíl drží svěřenský fond MMXXV. Quant vznikl v září 2016 a od svého otevření za tři roky dosáhl zhodnocení 16,38 procenta. Za samotný rok 2019 činilo zhodnocení 6,24 procenta.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.