25. 4. 2024

FED poslal americké akcie dolů


Dnešní obchodování v USA bylo značně volatilní. Po pozitivním úvodu, kdy hlavní akciové indexy rostly takřka o procento, přišel strmý propad. Důvodem bylo zvýšení hlavní úrokové sazby v USA, respektive spíše doprovodný komentář šéfa FEDu.

Dnešní obchodování v USA bylo značně volatilní. Po pozitivním úvodu, kdy hlavní akciové indexy rostly takřka o procento, přišel strmý propad. Důvodem bylo zvýšení hlavní úrokové sazby v USA, respektive spíše doprovodný komentář šéfa FEDu. Powell trhy překvapil, když naznačil, že v příštím roce plánuje dvakrát zvýšit sazby. Ještě v říjnu se očekávalo trojí zvýšení sazeb, ovšem ve stínu událostí posledních měsíců trh očekával spíše jedno zvýšení sazeb v roce 2019. A právě slabší monetární podpora ekonomiky v roce 2019 poslala trhy na nová lokální minima.

Poklesu dnes nebyl ušetřen žádný z hlavních sektorů americké ekonomiky. Nejhůře si vedly technologie (Apple -3,1 %, Micron Technologies -7,9 %, AMD -6,9 %, Intel -4,6 %) a průmysl (Boeing -2,6 %, Ford -1,9 %). Jediný sektor, který zůstal takřka ušetřen dnešního výprodeje byly utility, kterým pomáhala rostoucí cena elektrické energie.

Za zmínku stojí vývoj akcií společnosti Facebook, která dnes odepsala 7,3 % v návaznosti na žalobu ze strany amerického státu kvůli úniku informací v aféře spojované se společností Cambridge Analytica z března tohoto roku.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.