18. 4. 2024

FBI vyšetřuje senátora kvůli prodeji akcií v začátcích pandemie


Washington 14. května (ČTK) - Republikánského senátora Richarda Burra vyšetřuje americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) kvůli podezření, že na základě neveřejných informací prodal podíl ve vybraných firmách těsně předtím, než se v důsledku pandemie covidu-19 začaly strmě propadat americké akciové trhy. Burr se dnes v reakci na kauzu dočasně vzdal předsednictví vlivného senátního výboru pro zpravodajské služby. Oznámil to šéf republikánů v Senátu Mitch McConnell.

Podle řady amerických médií se ve středu večer objevili u Burra doma agenti FBI, kteří na základě soudního povolení zabavili senátorův mobilní telefon. Získali také přístup do jeho datového úložiště na internetu.

Agentura AFP poznamenává, že tento postup je to známkou toho, že vyšetřování Burrova odprodeje nabírá nové obrátky. K obdržení patřičného povolení totiž musí vyšetřovatelé soudu svoje podezření věrohodně odůvodnit.

Burr podle předchozích zpráv médií prodal 13. února akcie v hodnotě 628.000 až 1,7 milionu dolarů (16,1 až 43,8 milionu korun). Odprodej se přitom týkal především podílů v hotelích a firmách z oblasti turistického ruchu, které byly protikoronavirovými restrikcemi silně zasaženy. Obdobné transakce podle médií provedli také tři další členové horní komory Kongresu.

V tu dobu ještě americký prezident Donald Trump na veřejnosti tvrdil, že pandemie covidu-19 pro USA nepředstavuje výraznou hrozbu. Burr měl však jako šéf výboru pro zpravodajské agentury k dispozici zprávy od tajných služeb, které výbor o vývoji šíření nákazy pravidelně informovaly. Kvůli tomu vzniklo podezření, že Burr prováděl finanční transakce na základě neveřejných informací.

Když aféra vyšla koncem března na povrch, předseda senátního výboru obvinění popíral a tvrdil, že veškerá rozhodnutí učinil výhradně na základě veřejně dostupných údajů. Sám rovněž požádal senátní etickou komisi o vyšetření záležitosti. Předseda výboru pro zpravodajské služby je jedna z nejvýznamnějších pozic v Senátu.

Spojené státy jsou s téměř 1,4 milionu nakaženými a více než 84.000 mrtvými nejhůře zasaženou zemí na světě a jejich ekonomika se propadá do hluboké recese.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.