16. 5. 2024

Evropské akcie zahájily týden dalším silným poklesem


Londýn/Frankfurt 23. března (ČTK) - Akcie na evropských trzích zahájily týden silným poklesem, který odráží další přísná opatření, k nimž přistupují jednotlivé státy ve snaze omezit šíření koronaviru. Nejvýraznější ztráty měly opět firmy působící v turistice a letecké dopravě.

Panevropský index STOXX 600 obchodování uzavřel poklesem o 4,3 procenta na 281,42 bodu. Výrazné ztráty měly akciové trhy ve Španělsku, Francii a Británii, kde hlavní indexy klesly o více než tři procenta. Index DAX burzy ve Frankfurtu nad Mohanem odepsal 2,1 procenta na 8741,15 bodu.

Za víkend se počet mrtvých v souvislosti s epidemií onemocnění způsobeného koronavirem výrazně zvýšil zejména v Itálii, která je epicentrem nákazy. Země po zákazu cest do zahraničí omezuje i pohyb uvnitř svých hranic.

Šíření koronaviru přimělo vlády mnoha států nejen v Evropě drasticky omezit pohyb lidí. To má zásadní dopad na ekonomickou aktivitu, která výrazně zpomalila a vedla k nejprudšímu poklesu cen akcií od globální finanční krize z roku 2008. Firmy doplácejí hlavně na ochromené dodavatelské řetězce.

Dnes akciové trhy nakrátko smazaly ztráty poté, co americká centrální banka (Fed) oznámila sérii dalších rázných kroků k ochraně ekonomiky. Fed se kvůli rostoucím obavám z negativních dopadů koronaviru mimo jiné uchýlil k neomezeným nákupům dluhopisů a k novým úvěrovým programům.

Akcie evropského výrobce letadel Airbus odepsaly 13,77 procenta. Podnik oznámil, že ruší výhled hospodaření na letošní rok, nenavrhne avizovanou výplatu dividend a zatím neposílí platby na penzijní připojištění zaměstnanců.

Výrazně oslabovaly také akcie v Asii. Hlavní cenový indikátor CSI 300, který sleduje obchodování na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, odepsal 3,36 procenta na 3530,31 bodu. Je tak nejníže za více než rok. Naopak index japonských akcií Nikkei 225 si připsal 2,02 procenta na 16.887,78 bodu, což analytici dávají do souvislosti s nadějí, že plánované olympijské hry v Japonsku nebudou zrušeny, ale pouze odloženy.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.