28. 3. 2024

Evropské akcie kvůli zákazu cestování do USA prudce oslabují


Londýn/Frankfurt 12. března (ČTK) - Evropské akcie dnes prudce oslabují a jejich hlavní index je nejníže za téměř čtyři roky. Velmi výrazně klesají zejména aerolinky. Oznámený zákaz cestování z Evropy do Spojených států totiž prohloubil obavy investorů z negativních dopadů nového typu koronaviru na ekonomiku.

Panevropský akciový index STOXX 600 kolem 10:00 SEČ ztrácel 6,3 procenta na zhruba 312 bodů. Index DAX burzy ve Frankfurtu nad Mohanem pak poprvé od července 2016 sestoupil pod psychologicky důležitou hranici 10.000 bodů. Index londýnské burzy FTSE 100 klesl pod úrovně, na které se propadl po referendu o odchodu Británie z Evropské unie z června 2016.

Index DAX dopoledne vykazoval pokles o 6,7 procenta na 9745 bodů, zatímco FTSE 100 odepisoval 5,7 procenta na 5544 bodů.

Americký prezident Donald Trump v noci na dnešek ohlásil 30denní zákaz cestování z Evropy do Spojených států, s výjimkou Británie. Omezení, které má v USA zpomalit šíření nového koronaviru, bude platit od páteční půlnoci. Pod velký tlak se proto dostaly akcie leteckých přepravců, například aerolinek Air France-KLM nebo Lufthansa.

Prudce oslabuje i pražská burza, jejíž hlavní index PX po zahájení obchodů ztrácel přes pět procent a je pod 850 body. Ve středu se index poprvé od konce roku 2016 dostal pod hranici 900 bodů. Obavy z koronaviru naopak zvyšují poptávku po českých dluhopisech. Na středeční aukci prodalo české ministerstvo financí dvojnásobný objem státních dluhopisů oproti původnímu plánu. "Poptávka byla opět silná," řekl jeden z obchodníků.

Prudký pokles dnes utrpěly rovněž asijské akciové trhy. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 klesl o 4,4 procenta na 18.559,63 bodu. To představuje jeho nejnižší závěrečnou hodnotu za téměř čtyři roky. Index australské akciové burzy S&P/ASX 200 se propadl dokonce o 7,4 procenta na 5304,60 bodu. Zaznamenal tak nejprudší pokles od globální finanční krize a obchodování uzavřel na nejnižší úrovni za více než tři roky.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.