6. 5. 2024

Energetický koncern E.ON díky přílivu zákazníků zvýšil zisk


Energetický koncern E.ON v prvním čtvrtletí zvýšil meziročně čistý zisk o 40 procent na 880 milionů eur. Z dnešního sdělení firmy vyplývá, že jí přibyli noví zákazníci, především v Německu, a že se dařilo i obchodu s obnovitelnými energiemi.

Energetický koncern E.ON v prvním čtvrtletí zvýšil meziročně čistý zisk o 40 procent na 880 milionů eur. Z dnešního sdělení firmy vyplývá, že jí přibyli noví zákazníci, především v Německu, a že se dařilo i obchodu s obnovitelnými energiemi. Akcie E.ON v systému Xetra ale klesají o 0,3 %. Německý index DAX odpeisuje 0,5 %.

Zisk před úroky a zdaněním (EBIT) stoupl o 24 procent na 1,3 miliardy eur. Překonal tak očekávání analytiků, kteří v anketě agentury Reuters odhadovali EBIT ve výši 1,2 miliardy eur.

Firma významně těžila z prodeje hamburské plynovodní sítě, připomněla agentura DPA. V období od ledna do konce března jí navíc v Německu přibylo 50.000 zákazníků.

E.ON a jeho konkurent RWE, který je největším výrobcem elektřiny v Německu, čelí revoluci na evropském trhu s elektřinou. Společnosti se proto spojily a letos v březnu se dohodly, že mezi sebe rozdělí dceřinou firmu RWE, podnik Innogy. E.ON se zaměří na energetické sítě a koncové zákazníky, RWE na výrobu elektřiny z konvenčních a obnovitelných energetických zdrojů. E.ON nejprve Innogy převezme celou a následně předá RWE obchodování s obnovitelnými energiemi. Firmy působí i na českém trhu.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.