29. 4. 2024

Dividendová „rocková hvězda“


Akcie skupiny FAANG dostávají v posledních dnech zabrat. Kdo by to byl řekl, že katalyzátorem pro takový vývoj nakonec budou pochyby o tom, nakolik bezpečný (a nakonec i smysluplný) je paralelní život na sociálních sítích.

Akcie skupiny FAANG dostávají v posledních dnech zabrat. Kdo by to byl řekl, že katalyzátorem pro takový vývoj nakonec budou pochyby o tom, nakolik bezpečný (a nakonec i smysluplný) je paralelní život na sociálních sítích. Nás ale nyní osud technologických gigantů nezajímá, tento týden se totiž věnujeme dividendovým aristokratům. Tedy akciím, které své kvality dokazují mnohem déle, než FAANG. Dnes bude konkrétně řeč o společnosti Leggett & Platt, která patří mezi dividendové aristokraty s relativně vysokým dividendovým výnosem (3,3 %). Někdo jí dokonce považuje za „dividendovou rockovou hvězdu“. Je tomu skutečně tak?

LP je výrobcem nábytku, kancelářského vybavení a také produktů z drátů – tedy například plotů. Mohli bychom čekat, že oživení, které v americké ekonomice značně posílilo od poloviny roku 2016, přineslo této firmě a akcii lepší časy, ale není tomu tak. Za poslední tři roky je akcie asi 4 % v záporu, za poslední rok více než 10 % v červených číslech, zatímco celý trh si připisuje více než 10 %. Příčinu tohoto vývoje můžeme částečně spatřit v následující tabulce. V roce 2017 sice tržby společnosti rostly, výrazně ale klesla ziskovost a také tok hotovosti (i když ten byl v roce 2016 mimořádně vysoko a na proměnlivosti mu značně přidává pohyb pracovního kapitálu):

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.