29. 3. 2024

Čínské firmy trápí nedostatek peněz na mzdy a platby faktur


Peking 24. února (ČTK) - Čínské firmy se kvůli epidemii nového typu koronaviru potýkají s nedostatkem peněz na mzdy a na platby faktur od dodavatelů. Peking sice vyzval banky, aby poskytovaly více půjček, miliony malých a středních podniků v Číně ale podle průzkumu stojí na pokraji kolapsu. Píše o tom dnes server BBC.

Čínská asociace malých a středních podniků zjistila, že zhruba 60 procent firem je schopno hradit běžné výdaje pouze jeden až dva měsíce, než jim dojde hotovost. Pouze desetina malých a středních podniků uvedla, že by jim hotovost vydržela minimálně na šest měsíců.

Malé a střední podniky se v Číně podle tamní centrální banky podílejí zhruba 60 procenty na celkové ekonomické aktivitě a zhruba 80 procenty na zaměstnanosti. Řada podniků musela kvůli koronaviru na delší dobu pozastavit provoz, což narušilo jejich příjmy.

Agentura Bloomberg už minulý týden upozornila, že čím dál více soukromých podniků v Číně snižuje mzdy, nebo dokonce pozastavuje jejich vyplácení, protože kvůli dopadům koronaviru nedokážou náklady na pracovní sílu pokrýt.

"Týden neplacené dovolené je velmi bolestivý," řekl agentuře Bloomberg dvaatřicetiletý šéfkuchař jedné z restaurací v Hongkongu, který byl na neplacenou dovolenou poslán. "Nemám tento měsíc dostatečný příjem na pokrytí svých výdajů," dodal.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.