2. 5. 2024

Čínské akcie kvůli zhoršení vztahů s USA prudce oslabily


Šanghaj/Tokio 16. července (ČTK) - Čínské akcie kvůli dalšímu zhoršení vztahů mezi Pekingem a Washingtonem dnes výrazně oslabily, a to navzdory tomu, že čínská ekonomika se vrátila k růstu, který překonal očekávání. Index CSI 300, který sleduje obchodování na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, odepsal 4,81 procenta na 4516,25 bodu, což byl nejprudší jednodenní propad od začátku února.

Peking ve středu odsoudil kroky Spojených států ohledně Hongkongu a pohrozil uvalením vlastních odvetných sankcí na americké občany a firmy. Americký prezident Donald Trump předtím rozhodl, že Spojené státy přestanou připisovat Hongkongu zvláštní status a budou s touto poloautonomní čínskou provincií nově jednat jako se zbytkem pevninské Číny.

Čínská ekonomika se ve druhém čtvrtletí zotavila z koronavirového šoku. Hrubý domácí produkt (HDP) se v meziročním srovnání zvýšil o 3,2 procenta, zatímco analytici čekali růst kolem 2,5 procenta. Zklamáním je ale situace v maloobchodě, který se podle analytičky Sylvie Shengové ze společnosti J.P. Morgan Asset Management po koronavirové krizi vzpamatovává pomaleji, než se čekalo.

Pokles dnes vykázaly i další asijské akciové trhy. Hlavní index tokijské burzy Nikkei klesl o 0,76 procenta na 22.770,36 bodu, a sestoupil tak z pětitýdenního maxima. Pokles o 0,69 procenta vykázal rovněž index australské akciové burzy S&P/ASX 200, který uzavřel na 6010,90 bodu. Místní statistický úřad oznámil, že míra nezaměstnanosti v zemi vystoupila v červnu nejvýše za 22 let. Oslabovaly také akcie v Jižní Koreji.

Maloobchodní tržby v Číně v červnu meziročně klesly o 1,8 procenta. Čekal se přitom růst o 0,3 procenta. Prodej aut se pak minulý měsíc v Číně meziročně snížil o 8,2 procenta.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.