4. 5. 2024

Česko je vzorem Evropy. Máme nejnižší nezaměstnanost z celé EU


Podle nových dat Eurostatu je nejnižší nezaměstnanost ze všech osmadvaceti zemí EU v České republice! Bez práce bylo v červnu jen 2,4 % lidí. Unijní průměr je přitom 6,9 %. Meziročně klesla nezaměstnanost o půl procenta. Bez práce bylo 127 tisíc lidí. ...

Podle nových dat Eurostatu je nejnižší nezaměstnanost ze všech osmadvaceti zemí EU v České republice! Bez práce bylo v červnu jen 2,4 % lidí. Unijní průměr je přitom 6,9 %. Meziročně klesla nezaměstnanost o půl procenta. Bez práce bylo 127 tisíc lidí. Zaměstnavatelé ale narážejí na nedostatek pracovní síly.

Vysoká nezaměstnanost trápí hlavně jih Evropské unie. Ve Španělsku bylo bez práce 15,2 % lidí, v Itálii téměř 11 %, Řecko statistiky zveřejnilo naposledy v dubnu, to byl ale bez práce každý čtvrtý.

V Čechy oblíbeném Chorvatsku je bez práce 9,2 % lidí, stejně jako ve Francii. Sousední Německo vykázalo 3,4% nezaměstnanost. Jen mírně vyšší (3,7 %) zaznamenali statistici v Polsku. Na Slovensku bylo bez práce téměř 7 % lidí.

 Česká republika statistikám dlouhodobě vévodí. V červnu bylo podle statistiků bez práce 2,4 % lidí, o jednu desetinu více, než v předešlém měsíci. Na druhém místě se za Českem umístilo zmíněné Německo.

Podle Českého statistického úřadu je po očištění sezónních vlivů bez práce 1,9 % mužů a 2,9 % žen. "Míra nezaměstnanosti mužů již několik měsíců neklesá, ve srovnání s předchozím rokem je o půl procentního bodu nižší. Je otázkou, jestli bylo dosaženo dna, to ukážou až další měsíce," řekl Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.