19. 4. 2024

Budou-li podniky v Itálii stát do října, přijdou o 52 mld. eur


Řím 26. března (ČTK) - Budou-li podniky v Itálii kvůli pandemii stát do konce září, přijdou o 52 miliard eur (1,4 bilionu Kč). Vyplývá to z odhadu podnikatelského svazu Confcommercio, který dnes zveřejnil list La Repubblica. Koronavirem se už v Itálii nakazilo přes 80.000 lidí, 8215 z nich podle dnešní bilance zemřelo.

Restaurace a hotely přijdou o 23 miliard eur, přes 16 miliard si může škrtnout sektor dopravy a automobilky, o osm miliard eur bude kratší kultura, prognózuje italský podnikatelský svaz. Počítá při tom s tím, že podniky se rozběhnou v říjnu.

Itálie kvůli šíření koronaviru zavedla řadu opatření včetně celostátního omezení pohybu a zastavení postradatelné výroby. Oboje zatím platí do 3. dubna, vláda ovšem může tato opatření může prodlužovat až do 31. července.

Podnikový svaz Confcommercio s ohledem na vývoj epidemie v zemi zvažuje, zda neupustit od dřívější, optimističtější prognózy. Ta vycházela z předpokladu, že podniky ožijí v červnu, počítala se snížením hrubého domácího produktu (HDP) o jedno procento a s tím, že zavřené firmy přijdou o 18 miliard eur.

Za realističtější odhad považuje list La Repubblica to, že podniky se otevřou na počátku října, přijdou o 52 miliard eur a HDP klesne o tři procenta.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.