16. 5. 2024

Bloomberg: Evropské akcie konečně předstihly Wall Street


Berlín/Paříž/New York 4. června (ČTK) - Evropské akciové trhy předstihly ty americké. Hlavní index německých akcií DAX od poloviny května přidal už 19 procent a pařížský index CAC 40 pak procent 17, zatímco americký širší index Standard & Poor's 500 posílil jen o procent devět. V článku s názvem "Věřte tomu nebo ne, Evropa konečně překonává Wall Street" píše o změně dlouhodobého trendu agentura Bloomberg.

Směrem vzhůru zamířily v Evropě především akcie výrobců automobilů, pojišťoven a cestovních a zábavních podniků, které od poloviny května přidaly 20 procent. Dařit se začalo i bankám a důlním firmám. Panevropský index Europe Stoxx 600 zpevnil od poloviny května o 12 procent.

Investoři v Evropě očekávají díky vládním záchranným balíčkům rychlé hospodářské oživení. Na optimismu jim přidává i postupné otevírání evropských ekonomik a očekává se, že s dalšími podpůrnými opatřeními přijde i Evropská centrální banka (ECB).

Rekordní nárůst vykázaly akcie evropského provozovatele nákupních center Hammerson. Ty se v začátcích pandemie propadly na rekordním minimum, ale už si připsaly 175 procent. Velkým skokanem se stala i největší evropská cestovní kanceláři TUI, která si od poklesu polepšila o 89 procent.

Evropské akciové trhy zaostávaly za Spojenými státy poslední čtyři roky. Navzdory současnému růstu ale Stoxx 600 k dnešnímu dni v meziročním srovnání ztrácí 12 procent. S&P 500 je k dnešku meziročně o 3,3 procenta níže.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.