6. 5. 2024

Blíží se doba, kdy bude hotovost opět královnou?


V mém předchozím „makro“ příspěvku jsme se trochu zamýšleli nad tím, kde by mohl letošní rok zakončit index S&P 500. Výchozími proměnnými byly očekávané zisky za letošní rok a možná výše valuací, tedy PE.

V mém předchozím „makro“ příspěvku jsme se trochu zamýšleli nad tím, kde by mohl letošní rok zakončit index S&P 500. Výchozími proměnnými byly očekávané zisky za letošní rok a možná výše valuací, tedy PE. Jak jeden z hlavních scénářů zapadá do současného vývoje v globální ekonomice?

Investor Ed Yardeni v čerstvém příspěvku na svém blogu ukazuje, jak by se historicky vyvíjel index S&P 500, pokud by se PE neustále drželo na hodnotě 15. Jinak řečeno, vývoj na trhu by byl tažen pouze změnou ziskovosti:


PE indexu se podle grafu nad hodnotu 15 dostalo na počátku roku 2015 a hodnota indexu se tak od té doby pohybuje nad modře vyznačenou „letovou hladinou“ odvozenou právě od PE 15. I když se trhu letos nevede nejlépe, na onu letovou hladinu zpět nepřistál, natož aby se dostal pod ní. Proč Yardeni vybral zrovna patnáctku? Uvádí jen to, že „podle mnohých je považována za valuaci férovou“. To je téma na delší vyprávění, ale o úplně nerozumný výrok nejde. Pokud by to pak byla skutečně pravda, trh by se takového férového měřítka v posledních letech držel jen překvapivě zřídka. V podstatě jen v letech 2005 – 2007 a pak v roce 2010. A hlavně – nyní by měl ještě znatelný prostor pro oslabení.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.