16. 5. 2024

Asijské akcie povzbudila data z Číny


Tokio/Hongkong/Šanghaj 1. června (ČTK) - Asijské akcie uzavřely dnešní obchodování s výraznými zisky. Trhy uklidnilo, že reakce amerického prezidenta Donalda Trumpa na nový čínský bezpečnostní zákon pro Hongkong byla slabší, než se čekalo. Akciové trhy povzbudila i čínská ekonomická data. Hlavní index tokijské akciové burzy Nikkei se dnes vyšplhal na tříměsíční maximum, když uzavřel se ziskem 0,8 procenta na 22.062,39 bodu.

Hlavní index hongkongské burzy Hang Seng si připsal 3,4 procenta na 23.732,52 bodu. Index šanghajské burzy Shanghai Composite pak stoupl o 2,21 procenta na 2915,43, což byl jeho nejvyšší jednodenní procentuální zisk od 24. března. Hlavní index čínských akcií CSI300, který sleduje obchodování na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, pak stoupl o 2,7 procenta - během jednoho dne procentuálně nejvíce od 2. března.

"Je potřeba přiznat, že ohledně postupu proti Číně Trump víc mluvil, než dělal. Trhy může potěšit, že Spojené státy budou postupovat opatrně a že konkrétní protičínské kroky budou zřejmě mírné. Zvlášť když se vezme v úvahu riziko, že mnohem větší ztráty by to přineslo Hongkongu a americkým hospodářským zájmům," domnívá se analytik Vishnu Varathan ze společnosti Mizuho Bank.

Čínská tovární výroba se v květnu nečekaně vrátila k růstu. Index nálady v odvětví se na základě průzkumu mezi nákupními manažery (PMI) sestaveného společnostmi Markit a Caixin v květnu zvýšil na 50,7 bodu z dubnových 49,4 bodu. Hranice 50 bodů představuje předěl mezi růstem a poklesem aktivity.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.