15. 5. 2024

Asijské akcie po hlubokém propadu obnovily růst


Tokio/Šanghaj 10. března (ČTK) - Akcie v Asii po pondělním hlubokém propadu obnovily růst. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 uzavřel se ziskem 0,85 procenta na 19.867,12 bodu. V pondělí se propadl na tříleté minimum, dnes ale po počátečním propadu zaznamenal nejprudší jednodenní nárůst od února 2018.

Naději investorům na akciových trzích dává i vyhlídka na vládní opatření na povzbuzení ekonomiky, které v pondělí avizoval americký prezident Donald Trump. Šlo by patrně o výrazné snížení daně z příjmu. Rozhodnout by se o těchto opatřeních mohlo dnes, což se projevuje na amerických futures. Jejich ceny naznačují silný vzestup amerických trhů.

Index čínských akcií CSI 300 po silných výkyvech na obě strany dnes přidal 2,14 procenta na 4082,73 bodu. Japonské akcie uklidnilo prohlášení premiéra Šinzóa Abeho, který řekl, že jeho vláda bude ve snaze povzbudit ekonomiku úzce spolupracovat s centrální bankou.

Podobným vývojem jako v Japonsku dnes prošly také akcie v Jižní Koreji, které po prvotním poklesu zakončily v plusu. Index jihokorejských akcií Kospi tak posílil o 0,42 procenta na 1962,93 bodu.

Z prudkého dvoudenního poklesu se dnes vzpamatovaly hongkongské akcie. Jejich hlavní index Hang Seng přidal 1,41 procenta a den uzavřel na 25.392,51 bodu.

Akciové trhy ve světě v pondělí zažily nejhlubší propad od finanční krize v roce 2008. Prudký pokles cen ropy a šíření onemocnění způsobeného novým koronavirem vyvolaly mezi investory paniku a obavy z globální recese.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.