6. 5. 2024

Asijké akcie po 10 dnech růstu oslabily, klesají také ty evropské


Tokio/Frankfurt 11. června (ČTK) - Asijské akcie dnes po desetidenním růstu oslabily. Podobně klesají i hlavní burzy v Evropě. Akciové trhy reagují na horší výhled americké centrální banky, který zpochybnil optimismus ohledně oživení světového hospodářství po pandemii nemoci covid-19.

Hlavní index hongkongské burzy Hang Seng klesl o 2,27 procenta na 24.480,15 bodu. Hlavní index čínských akcií CSI300, který sleduje obchodování na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, se snížil o 1,09 procenta na 3995,88 bodu. Ukazatel tokijské burzy Nikkei 225 pak odepsal 2,82 procenta na 22.472,91 bodu.

Americká centrální banka (Fed) ve středu předpověděla, že hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států v letošním roce klesne o 6,5 procenta. Míra nezaměstnanosti v USA by podle Fedu měla na konci letošního roku činit 9,3 procenta, zatímco v květnu dosahovala 13,3 procenta.

Šéf Fedu Jerome Powell konstatoval, že "ani nezvažoval zvýšení úrokové sazby", která podle očekávání zůstává beze změny v pásmu nula až 0,25 procenta. Cesta k obnově ekonomiky bude podle Powella dlouhá a Fed bude muset reagovat proaktivně. Základní úroková míra se podle šéfa Fedu bude blížit nule až do roku 2022.

Kolem 13:30 SELČ odepisovaly přes dvě procenta všechny hlavní evropské burzy. Panevropský akciový index STOXX 600 v tu dobu klesal o zhruba 2,6 procenta. Hlavní index frankfurtské burzy DAX odepisoval též asi 2,6 procenta.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.