20. 4. 2024

Apple a Samsung zaplatí miliony. Kvůli zpomalování telefonů


Největší výrobci mobilních telefonů Apple a Samsung byli poprvé potrestání za záměrné zpomalování telefonů. Kritici jim vyčítali, že zákazníky tak nutili kupovat si novější modely. Proti oběma společnostem zasáhl italský antimonopolní úřad, mají zaplat...

Největší výrobci mobilních telefonů Apple a Samsung byli poprvé potrestání za záměrné zpomalování telefonů. Kritici jim vyčítali, že zákazníky tak nutili kupovat si novější modely. Proti oběma společnostem zasáhl italský antimonopolní úřad, mají zaplatit miliony eur.

Apple a Samsung dostali od italského antimonopolního úřadu pokuty ve výši 10 a 5 milionů eur (258 a 130 milionů korun). Podle listu Daily Mail jde zřejmě o první verdikt, který kvůli zpomalování telefonů vynesl některý z regulačních úřadů.

Kauza se týká modelů Apple iPhone 6 a Samsung Galaxy Note 4. V obou případech jsou podle regulačního úřadu výrobci vinni, že zákazníkům nabídli update na novou verzi operačního systému určenou pro novější modely, která ale u telefonů způsobovala výrazné snížení výkonu

"Obě společnosti zákazníkům nabídly aktualizace softwaru, které jejich zařízení adekvátně nepodporovala bez toho, aby je adekvátně informovaly, nebo jim nabídly možnost obnovit plnou funkčnost zařízení. Aktualizace způsobovaly závažné chyby, které zpomalovaly výkon zařízení, což byl způsob, jak zákazníky přimět urychlit výměnu zařízení za novější produkt," stojí v závěrech vyšetřování italského antimonopolního úřadu AGCM.

"Neinformoval zákazníky o závažných vadách, které může nový firmware způsobovat díky větším nárokům na hardware a požadoval velké částky za pozáruční opravy způsobené těmito závadami," píše AGCM o prohřešku Samsungu.

O Applu úřad uvedl, že nechal majitele iPhonu 6 nainstalovat operační systém navržený pro iPhone 7 bez toho, aby je varoval, že instalace může snížit rychlost a funkčnost zařízení. "Neposkytl žádnou podporu pro iPhony, které měly tyto problémy a nebyly v záruce. Až v prosinci 2017 nabídl možnost výměny baterie za sníženou cenu," uvedl AGCM.

Americkému výrobci navíc úřad také vyčítá, že zákazníky dostatečně nepoučil o základních charakteristikách lithium iontových baterií jako "životnost, faktory, které mají vliv na ničení baterie, a o správných postupech, jak uchovat či vyměnit baterii, aby byla zachována plná funkčnost zařízení," dodal antimonopolní úřad.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.