16. 5. 2024

Analytici: Evropské akcie zřejmě budou pokračovat v růstu


Londýn 5. června (ČTK) - Evropské akcie budou zřejmě pokračovat v růstu, do konce září by mohly posílit o dalších deset procent. Předpověděli to dnes analytici společnosti Bank of America. Uvolňování opatření, která byla zavedena proti šíření koronaviru, podle nich pravděpodobně povede k výraznému oživení podnikatelské aktivity.

Evropské akcie z březnových minim, na která sestoupily kvůli obavám z hospodářských dopadů koronavirové krize, už posílily o 38 procent. Nárůst o dalších deset procent by smazal zbývající ztráty, které evropské akcie nyní registrují ve srovnání se začátkem letošního roku, upozornila agentura Reuters.

"Část ekonomické aktivity se sice v brzké době neobnoví, široké odstraňování restrikcí však signalizuje prostor pro výrazné oživování ekonomické aktivity," uvedli analytici Bank of America.

Evropské akcie dnes posilují mimo jiné i proto, že čtvrteční rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) rozšířit program nákupů dluhopisů podpořilo naděje na rychlejší hospodářské oživení z útlumu způsobeného koronavirem. Panevropský index STOXX 600 si kolem poledne připisoval asi 1,2 procenta a nacházel se blízko 371 bodů.

ECB ve čtvrtek program nákupů dluhopisů spuštěný kvůli koronavirové krizi rozšířila o 600 miliard eur na 1,35 bilionu eur (36 bilionů Kč). Svou základní úrokovou sazbu centrální banka ponechala na rekordním minimu nula procent.

Evropské akcie si dlouhodobě vedou hůř než ty americké. Zatímco například hlavní index frankfurtské burzy DAX si za pět let připsal zhruba 12 procent a index pařížské burzy CAC 40 je nyní zhruba tam, kde před pěti lety, hlavní index amerických akcií S&P 500 za pět let zpevnil zhruba o 47 procent.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.