10. 5. 2024

Americké akcie zahájily týden růstem díky nové obchodní dohodě s Kanadou


Pondělní obchodování v USA začalo ve velmi pozitivním duchu díky nové obchodní dohodě mezi USA a Kanadou. Hlavní akciové indexy však neudržely svá maxima z úvodu obchodování a v průběhu obchodního dne postupně pozitivní nálada vyprchávala.

Pondělní obchodování v USA začalo ve velmi pozitivním duchu díky nové obchodní dohodě mezi USA a Kanadou. Hlavní akciové indexy však neudržely svá maxima z úvodu obchodování a v průběhu obchodního dne postupně pozitivní nálada vyprchávala. Technologický index Nasdaq nakonec dokonce uzavřel v záporu (-0,1 %). Obchodování probíhalo při nízké volatilitě díky absenci jakéhokoliv dalšího impulsu. Nejlépe se dnes dařilo energetickému sektoru díky výraznému růstu cen ropy na nová lokální maxima. Naopak nejslabším článkem dne byl technologický sektor (Intel -1,8 %, Facebook -1,2 %).

Výrazný pohyb bylo dnes možné sledovat u akcií společnosti Tesla. Ta díky relativně mírnému postupu komise pro cenné papíry dnes vyrostla o 17,4 %. Dostala sice pokutu, ale vzhledem k prohřešku šéfa společnosti - Elona Muska - šlo spíše o symbolické potrestání, na které akcie zareagovaly takto výrazným růstem.

Za zmínku stojí i nemalý pohyb na akciích společnosti General Electric. Ta zahájila obchodní den růstem o 15 %. Paradoxem je, že impulsem k tomuto růstu byla negativní informace ohledně energetické divize GE. Společnost snížila svůj odhad na zisk za rok 2018. Proč tedy takto závratný růst? Důvodem může být to, že většina investorů toto tušila, neboť akcie GE klesaly v podstatě v kuse z 30 USD za akcii až na aktuálních přibližně 12 USD za akcii. A právě toto doznání ze strany vedení společnosti pravděpodobně spustilo vlnu zavíraní krátkých pozic na tomto titulu. V průběhu dne však pozitivní reakce slábla a akcie GE uzavřely "pouhých" 7,1 % v plusu.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.