15. 5. 2024

Americké akcie výrazně zpevnily, dolar mírně posílil


New York 22. dubna (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes výrazně zpevnily. Přispěla k tomu skutečnost, že ceny ropy se po propadu částečně zotavily, a dále i očekávání, že americký Kongres tento týden kvůli koronavirové krizi schválí další balík pomoci v objemu takřka 500 miliard dolarů (12,8 bilionu Kč).

Dow Jonesův index zahrnující akcie třiceti předních amerických podniků si připsal 1,99 procenta a obchodování zakončil na 23.475,82 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 2,29 procenta na 2799,31 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 2,81 procenta na 8495,38 bodu.

Ceny severomořské ropy Brent a americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) dnes po předchozích dvou dnech propadu rostly. Index S&P sledující akcie energetických podniků si připsal 3,6 procenta.

Senát Spojených států v úterý jednomyslně schválil pomoc malým podnikům a nemocnicím, vyčlenil rovněž peníze na testování. Balík má objem takřka 500 miliard dolarů. Očekává se, že Sněmovnou reprezentantů projde ve čtvrtek.

Na devizovém trhu dnes posílil dolar. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, kolem 22:30 SELČ stoupal o 0,15 procenta na 100,41 bodu. Euro k dolaru ve stejnou odepisovalo 0,4 procenta na 1,082 USD.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.