16. 5. 2024

Americké akcie uzavřely smíšeně, Nasdaq překonal 10.000 bodů


New York 9. června (ČTK) - Americké akcie zakončily dnešní obchodování smíšeně. Indexy Dow Jones a S&P 500 klesly, zatímco Nasdaq posílil a na krátkou dobu poprvé v historii překročil 10.000 bodů. Investoři nyní čekají na výsledek dvoudenního zasedání americké centrální banky (Fed), který bude oznámen ve středu.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes ztratil 1,09 procenta a uzavřel na 27.272,30 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,78 procenta na 3207,18 bodu, zatímco index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 0,29 procenta na 9953,75 bodu.

Během dne Nasdaq vystoupil až na 10.002,50 bodu. K jeho růstu přispěly například akcie internetového obchodu Amazon a technologické společnosti Apple, které se dnes vyšplhaly na nová rekordní maxima. Výrazně posilovaly rovněž akcie provozovatele internetové sociální sítě Facebook a provozovatele placené internetové televizi Netflix.

Index Nasdaq Composite si od začátku letošního roku připisuje téměř 11 procent. Investoři podle serveru CNN nakupují akcie technologických společností jako Facebook, Apple, Amazon či Netflix v naději, že tyto firmy budou vykazovat silný růst zisků i tržeb navzdory negativním dopadům koronavirové krize na širší ekonomiku.

Na devizovém trhu dnes euro po počátečních ztrátách posilovalo vůči americkému dolaru. Kolem 22:00 SELČ si jednotná evropská měna připisovala 0,4 procenta na 1,1340 USD. Dolar dnes oslaboval rovněž vůči japonskému jenu a švýcarskému franku, tedy měnám považovaným investory za bezpečné útočiště v období nejistoty.

Japonský jen dnes vůči dolaru vystoupil na dvoutýdenní maximum a švýcarský frank se vyšplhal až na dvouměsíční maximum. Kolem 22:00 SELČ dolar vůči jenu ztrácel 0,6 procenta na 107,74 JPY a vůči franku 0,8 procenta na 0,95 CHF.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.