1. 5. 2024

Americké akcie uzavřely smíšeně, dolar oslabil


New York 1. července (ČTK) - Americké akcie dnes uzavřely smíšeně. Směrem vzhůru akcie stoupaly vlivem hospodářských statistik a optimismu ohledně vývoje vakcíny proti nemoci covid-19. Index Dow Jones dolů táhly akcie Boeingu, které druhý den za sebou klesají. Indexy S&P 500 a Nasdaq zpevnily.

Index Dow Jones klesl o 0,3 procenta na 25.734,97 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 posílil o půl procenta na 3115,86 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 0,95 procenta na 10.154,63 bodu.

O tři procenta stouply akcie farmaceutické společnosti Pfizer, jenž se snaží vakcínu proti nemoci z koronaviru vytvořit ve spolupráci s německou firmou BioNTech. Pfizer dnes zveřejnil předběžné výsledky svého programu. Jedna ze zkoušených látek podle nich vyvolala u části pacientů kýženou reakci imunitního systému, byť někteří očkovaní zároveň pociťovali vedlejší účinky.

Tato farmaceutická společnost byla dnes jednou z hlavních vzpruh indexů S&P 500 i Dow Jones. V atmosféře, kdy v USA statistika šíření koronaviru narůstá tempem okolo 40.000 nových případů denně, též zlepšila náladu na trhu.

Aktivita ve zpracovatelském průmyslu Spojených států v červnu oživila a dostala se nejvýše za více než rok díky uvolňování omezení, která měla zabránit šíření nemoci způsobené novým koronavirem. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Institut řízení dodávek (ISM).

Index aktivity zpracovatelského průmyslu se v červnu zvýšil na 52,6 bodu, nejvýše od dubna 2019, z květnových 43,1 bodu. Ukončil tak tři měsíce trvající pokles, tedy období, kdy byl pod hranicí 50 bodů.

V soukromém sektoru ve Spojených státech vzniklo v červnu bezmála 2,4 milionu pracovních míst, oznámila dnes organizace ADP. Celková zaměstnanost i tak stále zůstává hluboko pod úrovní před pandemií. Hlavní zpráva o červnovém vývoji nezaměstnanosti, kterou zveřejňuje ministerstvo práce, vyjde v pátek.

Na devizovém trhu dnes oslabil dolar. Investoři se orientovali na rizikovější aktiva vlivem pozitivních hospodářských statistik ze Spojených států a eurozóny.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, kolem 22:20 SELČ klesl o 0,3 procenta na 97,14 bodu.

Euro vůči ve stejnou dobu dolaru posilovalo o 0,2 procenta na 1,1252 USD. Dolar vzhledem k japonskému jenu, který bývá považován za bezpečnou měnu, ztrácel 0,4 procenta na 107,45 JPY.

Pokles aktivity ve zpracovatelském průmyslu eurozóny byl v červnu o něco mírnější, než se původně předpokládalo. Vyplývá to z konečných výsledků průzkumu společnosti IHS Markit mezi nákupními manažery. Aktivitu podporuje postupné uvolňování opatření proti šíření koronaviru.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.