16. 5. 2024

Americké akcie rostly díky obnovování hospodářského života


New York 27. dubna (ČTK) - Akcie v USA dnes posílily. Podpořilo je postupné obnovování hospodářského života v některých amerických státech poté, co ekonomickou aktivitu ochromilo šíření koronaviru. Pozornost investorů se nyní soustředí na čtvrtletní výsledky, které tento týden zveřejní řada významných amerických podniků, včetně technologických gigantů Apple a Microsoft.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 1,51 procenta a obchodování zakončil na 24.133,78 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 1,47 procenta na 2878,48 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 1,11 procenta na 8730,16 bodu.

Výrazný nárůst dnes zaznamenaly například akcie výrobce elektromobilů Tesla. "Panuje opatrný optimismus, že ekonomika v USA směřuje k restartu," uvedl podle agentury Reuters analytik Robert Pavlik ze společnosti SlateStone Wealth.

Americký dolar dnes mírně oslaboval kvůli růstu zájmu investorů o rizikovější aktiva, za kterým stojí plány různých zemí na zmírňování restrikcí zavedených v reakci na šíření koronaviru. Euro si kolem 22:00 SELČ vůči dolaru připisovalo zhruba 0,1 procenta na 1,0830 USD.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti předních světových měn, ve stejnou dobu vykazoval pokles o téměř 0,4 procenta a pohyboval se v těsné blízkosti 100 bodů.

"Plány na znovuotevírání (ekonomik) přispěly k pozitivní náladě na finančních trzích na začátku týdne," uvedl podle agentury Reuters analytik Win Thin ze společnosti Brown Brothers Harriman. "Dolar je pod určitým tlakem," dodal.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.