29. 4. 2024

Americké akcie oslabily kvůli obavám z nové vlny koronaviru


New York 12. května (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes oslabily poté, co odborník na infekční nemoci varoval americký Kongres, že šíření koronaviru by v důsledku předčasného obnovování hospodářského života mohlo znovu nabrat na intenzitě.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes ztratil 1,89 procenta a uzavřel na 23.764,78 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 2,05 procenta na 2870,12 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se snížil o 2,06 procenta na 9002,55 bodu.

Naděje investorů na oživení ekonomiky v důsledku uvolňování restriktivních opatření nyní podkopávají obavy z příchodu nové vlny koronaviru. Epidemiolog Anthony Fauci sdělil Kongresu, že koronavirus stále není pod kontrolou.

Prudce dnes posilovaly akcie internetové služby pro rozvoz jídla GrubHub, které si připsaly zhruba 29 procent. Reagovaly tak na zprávy, že o převzetí podniku jedná provozovatel alternativní taxislužby Uber Technologies.

Na devizovém trhu dnes dolar oslaboval kvůli rostoucímu zájmu investorů o rizikovější aktiva. Euro si kolem 22:00 SELČ vůči dolaru připisovalo zhruba 0,4 procenta na 1,0850 USD. Výraznějšímu propadu americké měny nicméně brání obavy z příchodu druhé vlny koronaviru.

Zájem investorů o rizikovější aktiva podporují pokračující kroky americké centrální banky (Fed), které mají zmírnit ekonomické dopady koronavirové krize. Ochotu investorů riskovat posílilo také dnešní prohlášení Světové zdravotnické organizace (WHO), že některé léčebné látky zjevně zabírají proti nemoci covid-19 tím, že omezují prudkost nebo délku onemocnění.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.