4. 5. 2024

Akciový býk může žít ještě dlouho, ale tráva mu podle historie poroste hlavně mimo USA


Jedním z nejčastěji citovaných argumentů proč by současný býčí trh neměl mít již dlouhého trvání, je jeho dlouholetost. Trendový růst cen akcií v USA přece jen začal v roce 2009 a z historického hlediska je tak již mimořádně dlouhý.

Jedním z nejčastěji citovaných argumentů proč by současný býčí trh neměl mít již dlouhého trvání, je jeho dlouholetost. Trendový růst cen akcií v USA přece jen začal v roce 2009 a z historického hlediska je tak již mimořádně dlouhý. Nebo není? A jak relevantní je vůbec tato logika dlouhého věku?

Na Financial Times se minulý týden objevil jeden nevšední obrázek, který ukazuje vývoj amerických akcií v indexu SPX od roku 2000, ovšem v reálném vyjádření (tedy očištěn o růst cen zboží a služeb). John Authers k uvedenému grafu píše, že podle některých definic začíná dlouhodobý býčí trh až ve chvíli, kdy se akciový index definitivně dostane nad předchozí vrchol a to právě v reálném vyjádření. Z grafu je zřejmé, že k tomu došlo teprve na podzim v roce 2016 a býčí trh tak je ve skutečnosti spíše trhem telecím, který by podle logiky vysokých věků měl trvat ještě hodně dlouho.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.