1. 5. 2024

Akcie ve Spojených státech dnes posílily, dolar klesl


New York 14. července (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes posílily, v čele s energetickými společnostmi a producenty průmyslového materiálu. Zisky technologického indexu však byly nižší, protože investoři se odklonili od velkých technologických firem, které v poslední době rostly, v čele s Amazonem

Index Dow Jones stoupl o 556,79 bodu, tedy 2,1 procenta, na 26.642,59 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 42,3 bodu, čili 1,3 procenta, na 3197,52 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 97,73 bodu, neboli 0,94 procenta, na 10.488,58 bodu.

Index bankovních společností dnes oslabil. Tři velké americké banky JPMorgan Chase & Co, Wells Fargo a Citigroup dnes zveřejnily výsledky hospodaření. Akcie JPMorgan mírně posílily, protože pokles zisku byl menší, než investoři čekali. Akcie Wells Fargo a Citigroup však klesly.

Akcie v USA od března již smazaly téměř většinu svých ztrát způsobených koronavirem díky řadě monetárních a fiskálních stimulačních opatření a příznivým statistickým údajům, které zvýšily naději na rychlé oživení z pandemie. Poslední prudký růst nových případů nemoci covid-19 a zavedení nových omezení v mnoha státech, včetně Kalifornie, ale znovu zvýšily nejistotu, zda se ekonomice podaří rychle oživit.

Posílily akcie farmaceutické firmy Moderna, která oznámila, že plánuje koncem července zahájit další fázi klinických testů své vakcíny na covid-19.

V USA začala sezona zveřejňování výsledků hospodaření. Investoři čekají největší čtvrtletní pokles zisku firem z indexu S&P 500 od finanční krize v roce 2008, uvedla agentura Reuters.

Americký dolar dnes oslabil. Přispěl k tomu růst amerických akcií a posílení eura díky naději na dohodu o stimulačním balíčku Evropské unie, který by měl omezit ekonomické škody v regionu způsobené pandemií nemoci covid-19.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, klesl o 0,2 procenta na 96,30 bodu. Euro vůči dolaru posílilo o 0,4 procenta na 1,1389 USD. Kurz dolaru k jenu zůstal téměř beze změny na 107,26 JPY. Euro vůči jenu stouplo o 0,4 procenta na 122,18 JPY.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.