6. 5. 2024

Akcie v USA zpevnily vlivem růstu maloobchodních tržeb v USA


New York 16. června (ČTK) - Americké akcie dnes výrazně zpevnily. Přispěly k tomu zprávy o rekordním květnovém nárůstu maloobchodních tržeb ve Spojených státech a o chystanému stimulu americké vlády v objemu téměř jednoho bilionu dolarů (23,6 bilionu Kč) do infrastruktury.

Index Dow Jones stoupl o 2,04 procenta na 26.289,98 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 se zvýšil o 1,9 procenta na 3124,74 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 1,75 procenta na 9895,87 bodu.

Maloobchodní tržby podle údajů amerického ministerstva obchodu stouply v květnu o 17,7 procenta. V předchozích dvou měsících naopak prudce klesaly, v dubnu o 14,7 procenta a v březnu o 8,3 procenta. Meziročně jsou však tržby stále menší, propadly se o 6,1 procenta.

Průmyslová výroba se v USA v květnu meziměsíčně zvýšila o 1,4 procenta po dubnovém rekordním propadu o 12,5 procenta, uvedla dnes centrální banka USA (Fed).

Ochotu investorů riskovat dále posílila zpráva o chystaném stimulu americké vlády do infrastruktury. Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa připravuje plán investic do infrastruktury v objemu téměř jednoho bilionu dolarů. Chce tak podpořit oživení ekonomiky Spojených států z útlumu způsobeného šířením koronaviru.

Předběžná verze plánu připravovaná ministerstvem dopravy by podle zdrojů měla většinu peněz nasměrovat do tradiční infrastruktury, jako jsou silnice či mosty. Část peněz by však měla být vyhrazena také například na infrastrukturu pro mobilní sítě páté generace (5G) či na širokopásmové připojení ve venkovských oblastech.

"Trhy dnes vyhnala nahoru zpráva o maloobchodních tržbách," konstatoval analytik Ryan Detrick ze společnosti LPL Financial. "Závan stimulu ale také jistě přidává k dnešním ziskům," dodal.

Na devizových trzích dnes po zprávách o květnovém oživení průmyslové výroby i maloobchodních tržeb v USA posílil dolar. K růstu americké měny, která je považována za bezpečné útočiště v období nejistoty, přispěly i bezútěšné komentáře ohledně americké ekonomiky, jež před bankovním výborem Senátu pronesl šéf americké centrální banky (Fed) Jerome Powell.

Dolarový index, jenž sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, kolem 22:00 SELČ připisoval 0,3 procenta na 97,03 bodu. Euro k dolaru ve stejnou dobu klesalo 0,6 procenta na 1,1257 USD.

Americká ekonomika čelí hlubokému poklesu s výraznou nejistotou ohledně načasování a síly oživení. Čím déle bude recese trvat, tím větší škody způsobí na trhu práce a v podnicích, řekl šéf Fedu Powell před bankovním výborem Senátu.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.