1. 5. 2024

Akcie v USA zpevnily, investoři čekají oživení ekonomiky stimuly


New York 29. června (ČTK) - Americké akcie dnes zpevnily, investoři čekají oživení ekonomiky stimuly. Index S&P 500 smazal červnové ztráty a blíží se největšímu procentnímu růstu za čtvrtletí od roku 1998. Index Dow Jones táhly vzhůru akcie Boeingu poté, co Federální úřad pro letectví (FAA) začal testovat letadlo 737 MAX.

Index Dow Jones vzrostl o 2,32 procenta na 25.595,80 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 posílil o 1,47 procenta na 3053,24 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 1,20 procenta na 9874,15 bodu.

Nárůst nově nakažených koronavirem ve státech na jihu a západě Spojených států minulý týden zapříčinil téměř tříprocentní pokles indexu S&P 500. Hrozba hlubší recese, než se čekalo, vedla však investory k přesvědčení, že americká centrální banka (Fed), anebo Kongres hospodářství znovu podpoří.

Akcie Boeingu za seanci připsaly 14,4 procenta. Piloti a zkušební posádka úřadu FAA dnes zahájili první z testovacích letů Boeingu 737 MAX. Americký výrobce letecké techniky Boeing usiluje o novou certifikaci stroje. Letadla 737 MAX, až do loňska nejprodávanější model Boeingu, byla loni na jaře kvůli dvěma tragickým nehodách vyřazena z provozu. Testování má trvat tři dny.

O 13,4 procenta posílily akcie kosmetické společnosti Coty, která oznámila, že za 200 milionů dolarů (4,8 miliardy Kč) koupí pětinový podíl ve značce KKW celebrity Kim Kardashianové Westové.

Na devizových trzích dnes euro mírně posílilo vůči americkému dolaru po příznivých ekonomických údajích z eurozóny. Krátce po 22:40 SELČ si jednotná evropská měna připisovala zhruba 0,2 procenta na 1,1239 USD.

Dnešní údaje Evropské komise ukázaly, že ekonomická nálada v eurozóně se v červnu dál zlepšovala, a to výrazněji než v květnu. Index nálady se zvýšil na 75,7 bodu z květnových 67,5 bodu.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.