29. 4. 2024

Akcie v USA uzavřely smíšeně, přetrvává nejistota kolem viru


New York 11. května (ČTK) - Americké akcie uzavřely dnešní obchodování smíšeně, na trhu přetrvává nejistota kolem hospodářských dopadů šíření koronaviru. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, klesl o 0,45 procenta na 24.221,99 bodu. Širší index S&P 500 skončil téměř beze změny na 2930,19 bodu, zatímco index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 0,78 procenta na 9192,34 bodu.

Nárůst dnes zaznamenaly například ceny akcií amerických technologických společností Apple, Amazon či Alphabet. Výrazně naopak oslabily akcie hotelového řetězce Marriott International, jehož zisk se prvním čtvrtletí kvůli koronavirové krizi meziročně propadl o 92 procent na 31 milionů dolarů (788 milionů Kč).

Na devizovém trhu dolar těžil z obav ohledně dopadů koronavirové krize na globální ekonomiku, protože investoři americkou měnu považují za bezpečné útočiště v období nejistoty. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti předních světových měn, vykazoval kolem 22:00 SELČ nárůst o více než 0,4 procenta na zhruba 100,2 bodu.

Euro naopak oslabovalo, k jeho poklesu přispěly nepříznivé ekonomické údaje z Itálie. Kolem 22:00 SELČ jednotná evropská měna vůči dolaru ztrácela o 0,2 procenta na 1,0815 USD. Italský statistický úřad dnes oznámil, že průmyslová výroba v Itálii v březnu kvůli koronavirové krizi meziměsíčně klesla o rekordních 28,4 procenta.

 

Bojíte se nám napsat ze svého e-mailového účtu? Založte si ihned nový zabezpečený e-mail.

ZALOŽIT NOVÝ E-MAIL PŘIHLÁSIT SE K E-MAILU


Váš komentář byl uspěšně přidán.

ROZUMÍM

Registrace proběhla v pořádku

Autorizační link Vám byl odeslán na email

Pokračovat
Investmakers používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.